Monologues
for Nothing
Monologues for Nothing is een huis-aan-huis Virtual Reality ervaring, waarin de jongeren boodschappen voor elkaar achterlaten in virtuele wolken. Speciaal voor iedereen van 14 tot 21 jaar die de muren op zich af voelt komen als gevolg van de lockdown.
Met een VR-bril komen de deelnemers terecht in een virtuele wereld. In een magische vlucht zweven ze boven locaties van hun eigen stad en komen ze vervolgens in de wolken terecht. Hier liggen boodschappen van andere jongeren opgeslagen en mogen ze zelf ook een ‘wolkenbericht’ achterlaten. Hiermee biedt het project een vlucht uit de eenzaamheid en verveling in de coronatijd.
Eerder vond op initiatief van Cultuurmakers Maastricht al een succesvolle editie van Monologues for Nothing plaats in Maastricht. Op initiatief van Schouwburg De Domijnen vindt het project nu ook plaats in Geleen-Zuid.
Speellijst
Wijkproject - Maastricht
Voorjaar 2021 (afgelopen)
Wijkproject - Geleen-Zuid
Zomer 2021 (afgelopen)
Jonge Harten Festival - Groningen
21 t/m 25 november 2021 (afgelopen)
Filmhuis De Domijnen - Sittard
10 maart 2022 (afgelopen)
Op dit moment tourt Monologues for Nothing nog langs middelbare scholen onder begeleiding van Kaleidoscoop Maastricht.
Credits
Concept en Regie: Celine Daemen // Art director: Aron Fels // Sound engineer: Wouter Snoei // Uitvoerend producent: Rosa Vrij // Dramaturgie (stage): Viola Karsten // Monologues for Nothing werd geproduceerd door VIA ZUID in co-productie met Cultuurmakers Maastricht en schouwburg De Domijnen Sittard.
Er is waarschijnlijk geen jongere die niet even wil ontsnappen aan de sleur die corona heet. Regisseur Celine Daemen (25) uit Schimmert biedt met Monologues for Nothing die mogelijkheid. Daarin ‘vlieg’ je boven Maastricht en maak je contact met anderen.
Stel je voor: je vliegt door Maastricht. Je begint bij het station, fladdert door de Stationsstraat, over de brug en de Grote Staat en dan omhoog. De lucht in, tussen de wolken. Dat alleen al moet een prettige ervaring zijn in deze tijd van lockdown. Al sta je in werkelijkheid nog met beide benen op de grond en heb je een bril op die je meeneemt in die droomwereld.
Opera
Virtual reality is niets nieuws voor de uit Schimmert afkomstige Celine Daemen. Zij volgde theaterlessen bij Kumulus en studeerde in 2018 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Na haar afstuderen kreeg ze de mogelijkheid voor VIA ZUID producties te maken en in hetzelfde jaar ontving ze voor De vrouw die oneindig wilde zijn de tweede prijs op het Bilbao International Film Festival en de Hustinx Stimuleringsprijs voor haar eerste virtual reality opera ‘De Opera van de Vallende Mens’. Dit is geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid, en ging over isolement en je niet begrepen voelen.
Het is dan ook niet vreemd dat Cultuurmakers Maastricht en VIA ZUID meteen aan Daemen dachten toen ze zochten naar een kunstenaar die iets kon bedenken om de eenzaamheid die veel jongeren voelen in deze periode van pandemie te verzachten. Al heeft ze het zelf liever niet over eenzaamheid. „Veel interessanter vind ik hoe mensen met elkaar verbinding zoeken en de behoefte hebben aan contact.” Daarom heeft ze de droomwereld - noem het maar een soort ‘Magisch Maastricht’ - die ze in virtual reality heeft geschapen ook interactief gemaakt.
Wolkjes
Met de virtual reality bril gaat ze langs kamers van pubers en tieners (leeftijd 14 tot 21 jaar) of als de thuissituatie dat niet toelaat ziet ze de jongeren in een buurtcentrum. Als ze de bril ophebben, vliegen ze door Maastricht de wolken in. Daar kunnen ze zelf een wolk maken door hun handen open te vouwen en hardop antwoord te geven op een persoonlijke vraag.
Daemen: „Noem drie dingen die jij en je beste vriend gemeenschappelijk hebben, bijvoorbeeld. Of: wanneer heb je voor het laatst iemand getroost? Wat wil je dat anderen van jou weten? Bij het aanraken van de wolk kunnen ze de opnames van andere jongeren beluisteren. Zo maken de jongeren van heel uiteenlopende leeftijden en achtergronden toch anoniem contact met elkaar.”